Een vrij Zimbabwe?

In november is Mugabe afgezet, in wat ook wel een paleiscoupe wordt genoemd. De voormalige held van de bevrijding en later de verwoester van de economie, de op één na langstzittende dictator van heel Afrika, is eindelijk verdwenen van het toneel.

Of men er in Zimbabwe veel mee opschiet, is de vraag. In het begin was de euforie groot. Het kan alleen maar beter worden, denken de mensen al heel lang. Maar de nieuwe president, Emerson Mnangagwa, is Mugabe’s voormalige rechterhand. Dat belooft weinig goeds.

Het land zit barstensvol natuurlijke hulpbronnen en toeristische mogelijkheden. Ooit was Zimbabwe de graanschuur van heel zuidelijk Afrika. Maar wil er iets veranderen, dan moet er eerst iets veranderen aan de vriendjespolitiek, corruptie en onderdrukking in het land.

2018 wordt het jaar van de nieuwe verkiezingen. Er hangt veel vanaf. De afgelopen keren dat er een regering en een president ‘gekozen’ werd, maakten knokploegen de dienst uit op straat. De uitslag stond bovendien al van tevoren vast. Al met al is er wel hoop, maar er zijn weinig redenen om voluit positief te zijn.

Het geld dat onze stichting in 2017 ingezameld heeft, is voor een belangrijk deel aan noodhulp besteed. Hongersnood en medicijngebrek zijn in Zimbabwe aan de orde van de dag. Via de City Life Church dragen we bij aan voedselzekerheid. In de eerste plaats voor de straatkinderen, die in het kindertehuis van de kerk worden grootgebracht.

De beroerde staat van de economie en de politiek maakt het moeilijk om plannen te maken voor 2018. Maar het is belangrijker dan ooit om in actie te komen, juist vanwege de hoge nood. De kerk wil graag meer straatkinderen opvangen, omdat steeds meer mensen op straat komen te staan. Maar voorlopig richten we ons op de zorg voor de zes meiden die er nu zijn. We zorgen dat hun schoolgeld wordt betaald, en dat ze dagelijks naar school worden gebracht en weer worden opgehaald. (Ook vervoer is in Zimbabwe een groot probleem.)

Beeld: Pixabay

Een ander plan is het sponsoren van maïszaad en kunstmest voor de boerengemeenschap in Criston Bank. Vanwege de hongersnood vorig jaar, veroorzaakt door het weersverschijnsel El Nino, is er een tekort aan zaaigoed. De winkels in de stad rekenen bovendien extreem hoge prijzen, of ze hebben amper voorraden. Zo snijdt het mes voor de City Life Church aan twee kanten: als ze de boerengemeenschap helpen om te zaaien en de opbrengst te vergroten, steunen ze niet alleen de boeren, maar uiteindelijk ook zichzelf.

Stichting KOZA ontvangt in 2018 een projectbijdrage van de diaconie van de Protestantse Gemeente Maassluis. Ook wijk Osdorp-Sloten van de Protestantse Kerk Amsterdam draagt dit jaar voor het eerst een steentje bij. Daarnaast zijn we afhankelijk van persoonlijke giften van privédonateurs. De bedragen zijn misschien klein, maar het belang van ons werk is groot.

Martijn van Leerdam